Nem kell rögtön kidobni azt, ami elromlott!

A műszaki fejlesztéseknek hála szinte minden kívánságunk teljesülhet egy gombnyomással. Ha pedig valami elromlik? Dobjuk ki és vegyünk újat! Minek javítgatni! Sőt, ma már minden műszaki cikket direkt úgy gyártanak, hogy minél előbb vásárolnunk is kelljen egy másikat. Persze nem lehet a gyártókat hibáztatni. Ők csak a rohanó világ kihívásaihoz alkalmazkodnak. Hiszen kinek van ideje javítgatni, egyszerűbb a hibás darabokat (na meg az embereket is ) rögtön lecserélni, nem?

Ez az állandó rohanás, túlterheltség és időhiány előbb-utóbb testi-lelki bajokban csap ki az ember szervezetében. Nem véletlenül van ma annyi megbetegedés, mentális zavar és függőség is. Elég, ha csak azt nézzük, hogy ma Magyarországon több, mint 800.000 alkoholbeteg van – tudtam meg a https://felepulok.hu oldaláról. Ezek azok legalábbis, akik állami rehabilitációs kezelés alatt állnak. A szám ennél jóval több, sokakat egyáltalán nem is kezelnek. Az adatok kétségbeejtőek és aggodalomra adnak okot.

Az ország szörnyű mentális állapotban van. Ahhoz, hogy ezt feltérképezzük, nem is kell messzire mennünk. Elég csupán felmennünk a legnagyobb közösségi oldalra és megnéznünk, milyen kommentek sorakoznak egy ártatlan cikk alatt. A leghétköznapibb téma alatt is vérre menő viták bontakoznak ki. Ilyen társadalomban csodálkozunk, hogy ennyi az alkoholista? Nem kell azonban lemondanunk senkiről, róluk sem. Hiszen sohasem késő változtatni. A https://felepulok.hu szakembereinek hála pedig a változás most gyors, hatékony és életre szóló lehet.

A https://felepulok.hu Családi Felépülési Központ azért jött létre, hogy egy Magyarországon eddig új, ritkán alkalmazott, de annál hatásosabb módszerrel vegye fel a harcot az alkoholfüggőséggel. A hozzájuk fordulókat egy állapotfelmérést követően a 28 napos felépülő programjukra irányítanak, mely meghatározott időközönként indul. A program helyszíne a Balaton-felvidéken található jól körülhatárolt, nyugodt helyszínen lévő saját tulajdonú ingatlanjuk, mely kellemes légkörben, a természethez közel tanít új életmódot a résztvevőknek.

Azért fogalmazok úgy, hogy új életmódot tanulnak, mert egy alkoholfüggőnek – még az leghatásosabb elvonó kúrát követően sem – lesz ugyanolyan egészséges kapcsolata az alkohollal, mint a függősége előtt. Viszont megtanulhatja ezt kezelni, mely egy éltre józanná teszi majd. Ennek elsajátítását teszi lehetővé lépésről lépésre a https://felepulok.hu 28 napos felépülő programja.

A program a Minnesota-modellen alapszik, melyet az Amerikai Egyesült Államokban már 1949 óta alkalmaznak sikerrel, nálunk azonban eddig nem igazán terjedt el. Pedig a hatásosságát számos eredmény bizonyítja. A modell lényege, hogy a szakembergárda mellett önkénteseket vagy fizetett felépülőket is alkalmaznak, akik maguk is megjárták a függőség sötét vermét, ám sikerrel kilábaltak belőle. Így tapasztalataikkal, megértésükkel és átérző képességükkel nagyban tudják segíteni a gyógyulni vágyókat. A modell további jellemzője a 12 lépés elsajátítása, mely az anonim alkoholisták csoportterápiából lehet ismert.

A program mind a 28 napja jól tervezett, teljesen betáblázott, így minden egyes percben figyel valaki a gyógyulni vágyókra. A csoportterápiák mellett egyéni terápiák, előadások, egyéni foglalkozások és kirándulások is várják a felépülőket. Látható tehát, hogy nem csak a szoros értelemben vett gyógyító kezelésekre, de a rekreációra, a kikapcsolódásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Hétvégente pedig a családtagoknak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy konzultáljanak a szakemberekkel és edukációs előadásokon vegyenek részt. Az ő felvilágosításuk szintén nagyban javítja a program sikerességi rátáját.

Ha kicsit is elfogadóbbak, segítőkészebbek és önzetlenebbek lennénk, talán nem lenne ennyi testi-lelki beteg az országban. Nem kell mindenkiről lemondani, aki nem teljes, egész. Ugyanúgy, ahogy a műszaki cikkekről sem. Hiszen minden javítható. Csak meg kell találni a módját, hogyan.