Napelem rendszer a tetőre? 2021-ben már korántsem utópia!

Egy műszaki magazinban sokféle tartalommal találkozhattok, talán ezért is szeretek annyira ide írni. Nincs megkötve, hogy most pontosan miről is kell beszélnem, csak annyi, hogy hasznos műszaki tartalommal szolgáljak nektek, ami azért általában menni is szokott. Hiszen a mindennapi életben folyamatosan szembe találkozhatunk ilyen szituációkkal, ahol például nem árt, ha tudjuk, hogy kell kicserélni egy kereket az autón, vagy, hogy mondjuk hogyan kell bekötni egy új lámpát. A mai napra megint egy ehhez hasonlóan hétköznapi, de mégis nagyon sok sztereotípiával övezett témáról szeretnék pár gondolatot megosztani veletek, ez pedig nem más, mint a napelemes rendszerek. Egészen pontosan az, hogy hogyan kerülhet Napelem rendszer családi házra 2021-ben.

Az információim többségét annak köszönhetem, hogy rátaláltam a napelemrendszer.info weboldalra. Ez egy olyan lap, ahol amellett, hogy nagyon sok okosságot megtudhatunk napelemes rendszerek témakörében, természetesen egy megrendelésbe is belekezdhetünk. Mert, hogy ma már egyáltalán nem olyan bonyolult dolog az, hogy felkerüljön egy Napelem rendszer családi házra 2021-ben.

Nézzük csak át gyorsan, hogy milyen lépései vannak ennek a folyamatnak, aztán ígérem, hogy szólok pár jó szót a műszaki oldalt illetően is!

A napelemes rendszer kiépítésének folyamata rendkívül egyszerű, hogyha az ember a napelemrendszer.info csapatának segítségét veszi igénybe. Először is ugyanis mindent meg lehet tudni a már említett weboldalról. Ez sokat segít abban, hogy akár saját magunk is felmérjük előre, hogy mennyibe is kerülhet nagyjából egy ilyen beruházás. Mert azt azért jobb előre tisztázni, hogy nem két fillérről beszélgetünk. Na de erről majd kicsit később!

Szóval, miután kikupáltuk magunkat a témakörből elég csak kitölteni a honlapon található űrlapot, ami után nem sokkal fel is veszik velünk a kapcsolatot az illetékes megyei kivitelezők. A helyszíni szemle és az árajánlat szintén villámgyorsan le tud futni, ha mi is partnerek tudunk benne lenni. Onnan pedig már csak egyetlen lépés választja el a megrendelőt attól, hogy napelem rendszer kerüljön a család házra, vagy lakásra, vagy bármilyen ingatlanra, vagy kertbe.

De ha kicsit jobban belemegyünk a részletekbe, akkor a következő dolgokkal szembesülhetünk.

Első lépésként mi is az, ami alapján egy napelemes rendszert megterveznek? A leginkább kézenfekvő szempont természetesen az, hogy mekkora az adott ingatlan éves fogyasztása. Ezt legegyszerűbben az éves elszámoló villanyszámláról lehet megtudni, de érdemes több év fogyasztását megnézni és figyelembe véve az esetleges nagyobb változásokat, változtatásokat egy átlagot vonni. Aztán ahhoz még hasznos hozzá kalkulálni azokat a dolgokat, amik éppen növelhetik majd a fogyasztást. Például, ha éppen komoly háztartási gép cserében vagyunk, akkor fontos lehet megnézni az új berendezések fogyasztását, hogy a régiekhez képest esetleg mennyivel működnek hatékonyabban.

Egy másik fontos megközelítés az is, hogy megnézzük, mik azok az eszközök, amik jelenleg nem a megújuló energiát használó rendszerről működtethetők. Tehát például egy gáztűzhely, vagy gázkonvektor, esetleg egy bojler, ami tipikusan elő is fordul a háztartásban. Ha kellően szemfülesek vagyunk és hajlandóak vagyunk előre tervezni, márpedig szerintem egy ilyen volumenű beruházásnál ez fontos, akkor komoly összegeket lehet megfogni és ezzel hamarabb eljuthatunk oda, hogy visszajön a befektetett összeg.

De tereljük kicsit konkrétabb irányba ezeket a dolgokat a számokat illetően. Ha azt szeretnénk, hogy kerüljön egy kellően nagy teljesítményű Napelem rendszer a családi házra 2021-ben, akkor nem mondom, hogy zsebbe kell nyúlni, de el tud szaladni a ló.

Ha a napelemrendszer.info oldalán lévő táblázatból indulunk ki, akkor a következőket lehet elmondani ebben az ügyben. Először is, ha beérjük egy 3 kW teljesítményű rendszerrel, akkor pusztán a berendezéseket megúszhatjuk már 2 millió forint alatt. Egészen pontosan 1,2-1,7 millió forint között vannak azok a rendszerek, amelyeket ez a vállalkozás forgalmaz. Ez szerintem egészen megfizethető összeg, pláne a mai világban, de az is igaz mellé, hogy ezzel a teljesítménnyel nem is lehet olyan sok mindent csinálni. Ez sokkal inkább csak megtámogatni tudja a hagyományos üzem működését és esetleg néhány berendezésről tud egy az egyben gondoskodni.

Ha viszont ennél már kicsit nagyobban kezdünk el gondolkodni, akkor ott tartunk, hogy 5 kW és már át is lépjük a mágikus 2 milliós határt, ami az árat illeti. 1,9 és 2,3 millió forint között vagyunk, ha ezt a teljesítményt szeretnénk a házunkra tetetni. Ez még mindig nem gondolnám, hogy olyan horribilis összeg, de összességében mégis egy lélektani határ felett lehet sokaknak.

A következő szint már a 7 kW-os napelemes rendszerek kategóriáját jelenti, ahol körülbelül 2,4 és 2,9 millió forint között tudnánk megszerezni a házra a berendezést. Ez már komolyabb összeg, azonban azt is tudni kell hozzá, hogy itt már közelítünk olyan mennyiségű napelemhez, ami már egy kisebb háztartás energiájáról képes gondoskodni.

Hasonlóan az előzőhöz, a 10 kW-os napelemes rendszer pedig már kimondottan a családi házak kategóriáját teszi ki energiaellátás szempontjából. Nem véletlen, hogy itt már sokkal inkább a 3-4 millió forintos beruházásról beszélgetünk, már ami pusztán a berendezéseket takarja.

Ennél már csak egy magasabb kategória érhető el ilyen háztartási méretekre, ami pedig a 20 kW-os napelem rendszer. Itt nagyjából 6 és 7 millió forint között lehet kalkulálni az anyagköltséggel. Ez bizony már nem kis tétel, de aztán már elég kövéren van kalkulálva abból a szempontból, hogy pontosan mennyi panelre is lehet szükség egy háztartásban. Szóval simán lehet azt mondani, hogy ebből aztán még a szomszédnak is jut, mert tényleg. Ha okosan van bekötve a rendszer, akkor jutnak a szomszédnak is, közvetlenül. Ha meg csak a hétköznapi megoldás van, akkor az fog történni, hogy a fel nem használt energiát az eszközök visszatöltik a hálózatra, hogy aztán azt más fel tudja rögtön használni. Mert egyetlen dolog még mindig csak borzasztóan körülményesen és nem hatékonyan megoldott ezen a területen, mégpedig az energia tárolása. Ezért, amit nem sikerült azonnal felhasználni, annak a legjobb hasznosítása, ha egyből bemegy a központi rendszerbe és onnan kerül újra leosztásra arra a helyre, ahol szükség van rá.

Tehát az árakat illetően nagyjából ezekkel az összegekkel lehet kalkulálni. Én reálisan azt gondolom, hogyha nem egy extrán nagy fogyasztású ingatlanról van szó, akkor egy ilyen beruházás simán megállhat 5-6 millióban mindennel együtt. Persze ez csak akkor igaz, ha mondjuk nem kell belenyúlni a tetőszerkezetbe. Mert hogyha úgy kezdődik egy ilyen beruházás, hogy kapásból 10 milliót el kell költeni arra, hogy a tetőt rendbe hozzuk, akkor nyilván nem áll meg a dolog 5-6 millióban. De vegyük a vidámabb esetet és ne számoljunk ezzel.

Szóval egy kellően nagy teljesítményt termelő napelem rendszer már egészen elérhető összegekért cserébe is kerülhet a ház tetejére. Napelem rendszer családi házra 2021-ben azonban nem csak úgy kerülhet már, hogy valaki azt önerőből megfinanszírozza, hanem úgy is, hogy keres rá egy megfelelő pályázatot. Ehhez már egy fokkal talán még inkább szemfülesnek kell lenni, de most megírtam nektek ezt az infót és remélem, hogy éltek vele. Csak időben kell kapcsolni, mert ezek a pályázati keretek általában hamar kimerülnek, mert olyan jó lehetőségeket kínálnak, amit aztán kár kihagyni. Szóval nézzetek körül, legyetek résen és persze napelemre fel!

Napelem rendszer családi házra 2021-ben